Redigere og publisere bilder på nett

Picmonkey

Jeg har vært i Internett bransjen siden 1996 og i alle disse årene har jeg fortalt våre kunder og andre hvordan de kan best publisere bilder på nett.

Aller først er det vanskelig å få folk til å forstå at et bildet på nett bør både resizes og komprimeres (JPG-format). I tillegg bør mange bilder også beskjæres før de legges ut på nettsider. De "flinke" har Photoshop og gjør dette enkelt, men de er unntakene. De aller fleste kan dessverre ikke dette og prøver å publisere bilder som er på 2592x1944 pixels eller høyere og på flere Megabyte, også resizer de bildet i editoren slik at det blir kornete og rart.

En løsning er på installere et tilleggsprogram til publiseringsverktøyet Joomla hvor man kan sette opp sette opp størrelser for alle bilder eller for det enkelte bilde også vil bildene automatisk bli resizet og komprimert.  Men hvis man ønsker at man skal kunne klikke på det lille bildet for å se bildet i stor størrelse (orginalstørrelsen) så bør man likevel ha gjort en jobb med bildet før man laster det opp. Ikke minst for slike bilder fyller opp webserveren og er mye tregere å laste ned. Slike bilder vil også gjøre nettstedet tregere som igjen faktisk vil påvirke din rangering på Google. Google favoriserer raske optimaliserte sider.

Så til poenget. I alle disse årene som har gått har jeg anbefalt diverse gratis verktøy som man kan bruke for å resize og komprimere bilder. Og ja, nå har jeg tenkt til å anbefale et til som etter min mening er det enkleste til nå. Jeg har ikke tenkt til å forklare hvordan det brukes for dette er et av de få programmene som er rundt 90% selvforklarende. De siste 10% tar du enkelt ved prøving og feiling metoden. Programmet er onlinebasert og heter Picmonkey. Lykke til!

Øystein Thune
Internett Studio