Google søkeside med blå bakgrunn

Google’s kjerneoppdateringer – hva skjer i 2021

Google gjør mindre endringer på sin søkemotor hele tide, men men de har også større oppdateringer som man kan forvente slippes 3-4 ganger i året med noen måneders mellomrom. I 2020 har det vært 3 kjerneoppdateringer, hvor kanskje den siste nå i Desember fikk størst konsekvens for mange. Mange har mistet posisjoner og trafikk uten å helt forstå hvorfor. Har din webside blitt rammet negativt så er det ikke ensbetydende med at det er noe galt med websiden. Det betyr heller ikke at du må vente til neste kjerneoppdatering for å se resultater av eventuelle endringer, selv om det kan være en tung vei tilbake. Har du falt på rankingen er det viktig å forstå hvordan du best mulig kan jobbe med innholdet på din webside for å unngå at dette skjer, eller ha en mulighet til forbedre din plassering i Google søk. Her står det du trenger å vite:

What webmasters should know about Google’s core updates

Desember oppdateringen var en såkalt bred kjerneoppdatering hvor det har blitt gjort endringer i Google søkemotor uten at det er opplyst om et spesielt fokusområde som f.eks Google E-A-T og YMYL. En slik oppdatering tar ofte flere uker, og selv om den startet 4. Desember er det ikke før i midten av desember vi begynte å se bevegelser på norske Google.

Hvis det er forbedringspotensiale på innholdet som tidligere ranket bra på Google (det er det alltid), så kan man begynne å planlegge disse og evt. starte arbeide i midten av Januar 2021.

Så hva slags kjerneoppdatering skjer i 2021?

I 2021 vil Google fokusere på brukeropplevelser når man laster websiden og da spesielt på hva de kaller Core Web Vitals. Det som er litt morsomt med dette er at plutselig så er søkemotoroptimalisering litt gøy igjen. I det siste har det vært veldig mye fokus på selve innholdet, mens nå kan vi som er litt tekniske få brynt oss litt på hvordan man optimaliserer websider for brukervennlighet, leslighet, og ikke minst hastighet og bruke verktøy som kan måle dette. Vel, ihvertfall det siste.

Her er en Ofte stilt spørsmål side for Google Web Vitals og Websidens brukeropplevelse

Core Web Vitals & Page Experience FAQs